Ads Top

Energierekening lager

De energierekening van Nederlandse huishoudens valt 50 euro per jaar lager uit dan vorig jaar. De jaarlijkse energierekening komt met de huidige tarieven gemiddeld uit op 1.771 euro. Dit blijkt uit cijfers van CBS.

De consument betaalde in juli vooral minder voor gas dan vorig jaar (4,4 procent). De prijs voor de levering van gas was 8 procent lager dan vorig jaar. Grotere voorraden zorgden mede voor lagere prijzen. Ook de prijs voor het transport van gas was in juli 4 procent lager dan vorig jaar. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloot per januari 2015 de maximum tarieven voor het transport te verlagen. Daardoor ging de prijs die de consument betaalde in januari 2015 al omlaag. Daarentegen steeg de energiebelasting op gas toen met 2 procent. Overigens daalde de prijs van elektriciteit gemiddeld met 0,6 procent.

Over de afgelopen vijf jaar is de energierekening 9 procent gestegen. Dat is lager dan de gemiddelde inflatie van bijna 11 procent in diezelfde periode. Het grootste deel van de prijsstijging van energie werd veroorzaakt door hogere belasting. De bestaande belastingen werden ieder jaar verhoogd en in 2013 werd voor duurzame energie een nieuwe heffing geïntroduceerd. Het bedrag op de energierekening bestaat voor 40 procent uit belasting. Vijf jaar geleden was dat nog 36 procent.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.