Ads Top

TU/e bereikt met ingebruikname gebouw Flux halvering in gasgebruik

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) opent maandag 31 augustus officieel het gebouw Flux, het nieuwe onderkomen van de TU/e-faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde. Het gebouw is bijzonder energiezuinig en wordt volledig duurzaam verwarmd, zonder gasverbruik, door gebruik van warmte-koude-opslag (WKO). Het gasverbruik van de TU/e is sinds 2002 met vier miljoen m3 afgenomen; een halvering. 

Dankzij alle voorzieningen behoort Flux tot de zuinigste utiliteitsgebouwen van Nederland. Het gebouw heeft dan ook een Energielabel A++. Er zijn in Nederland maar een handvol utiliteitsgebouwen die net zo zuinig zijn. Verder heeft Flux een bijzonder goede Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Het gebouw haalt een score van 0,6, terwijl het wettelijke maximum 1,3 is.

Het gebouw heeft als derde TU/e-gebouw geen gasaansluiting, en dus geen gasverbruik en CO2-uitstoot. De benodigde warmte verkrijgen deze gebouwen uit het campusbrede WKO-systeem, een van de grootste van Europa. Dit systeem slaat warmte en koude apart op in de ondergrond, en haalt die er weer uit wanneer gebouwen verwarmd of gekoeld moeten worden. Dat bespaart veel energie. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van betonkernactivering. Hierbij wordt eerst de betonmassa geleidelijk verwarmd of gekoeld, die vervolgens de omgeving op temperatuur brengt. Dat is gunstig voor het energieverbruik, en het zorgt voor een aangenaam stabiele binnentemperatuur. De gevels van Flux hebben verder een zeer hoge isolatiewaarde, op het dak van de laagbouw ligt een groendak, en op het dak van de hoogbouw komt binnenkort 300 vierkante meter aan zonnepanelen.

Met de ingebruikname van Flux zet de TU/e een flinke stap in het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het gasverbruik is nu sinds 2002 gehalveerd, en zal nog eens halveren met de net begonnen renovatie van het Hoofdgebouw en de aansluitende renovatie van gebouw Gemini. Ook is de universiteit qua gas en elektra nu klimaatneutraal. De TU/e gebruikt alleen groene stroom en compenseert de CO2-uitstoot van gasverbruik door onder andere bosaanplant.

Flux heeft een zeer diverse interne ruimtelijke structuur, met veel doorkijkmogelijkheden over de verschillende etages. Mede daardoor, en door veelvuldig gebruik van glazen wanden, is het gebouw transparant, open en licht. Flux heeft elf bouwlagen en een kelderverdieping, samen goed voor 26000 vierkante meter bruto vloeroppervlak. Het gebouw heeft onder meer een grote collegezaal, negen onderwijszalen, twaalf practicaruimtes, 24 groepsruimtes voor projecten, circa 50 labruimtes, en een kleine supermarkt. Architectuurstudio Herman Hertzberger heeft het gebouw ontworpen. De bouw van Flux, dat een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, kwam voor rekening van BAM Utiliteitsbouw.

Flux is het nieuwe onderkomen voor de faculteit Electrical Engineering en voor het hoofddeel van de faculteit Technische Natuurkunde. De gebruikers van het nieuwe gebouw waren voorheen gehuisvest in de verouderde gebouwen Potentiaal en N-laag. N-laag is gesloopt, en op de plaats van N-laag is Flux gebouwd. Potentiaal wordt momenteel gerenoveerd en omgebouwd tot woontoren.

Verder is de universiteit net begonnen haar grootste gebouw te renoveren; het uit 1963 stammende Hoofdgebouw. De TU/e wil voor dit gebouw de hoogst mogelijke BREAAM-score behalen (‘outstanding’). BREAAM is een internationaal breed toegepaste methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten.  Met de kwalificatie ‘outstanding’ wordt het Hoofdgebouw het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw in Nederland met deze hoge score.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.