Ads Top

Enexis voorkomt onveilige situaties na gaslekkage met 'gasstopper'

De pilot die netbeheerder Enexis in maart 2015 gestart is om te onderzoeken of het mogelijk is een gasleiding automatisch af te sluiten nadat er een gaslekkage is ontstaan, heeft de eerste tests succesvol doorstaan. Tijdens deze pilot wordt bij 300 huishoudens een zogenaamde ‘gasstopper’ gemonteerd tussen de hoofdgasleiding en hun huisaansluiting. Deze ‘gasstopper’ sluit de gastoevoer van de huisaansluiting automatisch af als een grote lekkage optreedt, bijvoorbeeld ontstaan door graafwerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden in een woning. Doordat er geen grote hoeveelheid gas ontsnapt, voorkomt Enexis dat er onveilige situaties kunnen ontstaan. De gastoevoer wordt automatisch hervat zodra een monteur de gasleiding weer heeft hersteld. De pilot loopt tot en met september 2015 en wordt uitgevoerd met de ‘gasstopper’ van Pipelife. Bij een positief eindresultaat zal Enexis de gasstoppers geleidelijk in heel Nederland monteren.​

De pilot vindt plaats in de Noord-Drentse dorpen Bunne, Winde, Donderen en Zeijen en wordt in eerste instantie uitgevoerd om de betrouwbaarheid en storingsgevoeligheid van de ‘gasstopper’ te onderzoeken. Daarnaast wil Enexis ervaring opdoen met de montage en het beheer van de gasstoppers. Tijdens geplande vervangingen van de huisaansluitleidingen heeft Enexis de gasstoppers gemonteerd. Gasstoppers worden al langer met succes toepast in onder andere Duitsland en Oostenrijk, maar omdat daar sprake is van hogere druk van het gas en er gebruik wordt gemaakt van andere gasmeters, moest voor het Nederlandse gasnet een nieuwe ‘gasstopper’ ontwikkeld worden. Voorafgaand aan de pilot voerde Kiwa een vergelijkend onderzoek uit tussen drie leveranciers. De gasstopper van het bedrijf Pipelife kwam als beste uit de test. Met name de snelheid en eenvoud waarmee deze te monteren is, is uniek. Dit zijn twee belangrijke argumenten om de pilot met deze ‘gasstopper’ uit te voeren.

Om de betrouwbaarheid van de ‘gasstopper’ te testen, is gecontroleerd een lek gemaakt in een van de huisaansluitingen. De ‘gasstopper’ trad in werking en sloot de gastoever direct af, waardoor er geen gas kon ontsnappen en de situatie veilig bleef. Wanneer een ‘gasstopper’ de gastoevoer heeft afgesloten, is dat betreffende huishouden afgesloten van de gasvoorziening. De meterkasten van de bewoners, waarvan de aansluiting is uitgerust met een gasstopper, worden voorzien van een speciaal label. Hierdoor weet een monteur direct dat er een ‘gasstopper’ geïnstalleerd is, waardoor deze gericht op zoek kan gaan naar een eventueel gaslek.

Sybe bij de Leij, Innovator bij Enexis: “Het Nederlandse gasnet is zeer veilig, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Graafschades zijn nog altijd een belangrijke oorzaak van gaslekkages. De pilot heeft nu al aangetoond dat de ‘gasstopper’ ervoor zorgt dat de situatie veilig blijft, ook nadat er een lek ontstaan is”.

Marcel Scucces, sales manager bij Pipelife: “Speciaal voor het Nederlandse gasnetwerk hebben wij een ‘gasstopper’ ontwikkeld die perfect past in het opzetstuk. Wij zijn uiteraard blij dat de eerste resultaten van de pilot zeer positief zijn en dat wij een rol hebben kunnen spelen in dit traject. Hiermee kunnen we het gasnet ook bij incidenten veilig houden.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.