Ads Top

ACM bewaakt verdeling van transportcapaciteit op het gasnet

Om een goede verdeling van transportcapaciteit op het gasnet te garanderen kan ruimte die wél geboekt is voor transport maar die níet wordt gebruikt, voortaan worden ingetrokken. Henk Don, bestuurslid van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM): “Er bestaan voor langetermijncontracten Europese regels: ‘Use it, or lose it’. Samen met haar collega’s in België en het Verenigd Koninkrijk heeft ACM deze regels nader ingevuld. Deze invulling zorgt ervoor dat wij deze regels op dezelfde wijze toepassen aan beide kanten van de grens. Bedrijven kunnen hier rekening mee houden door hun ongebruikte transportcapaciteit zelf aan de markt aan te bieden.”

Afgelopen jaar was er een periode waarin te weinig transportcapaciteit beschikbaar was met België, waardoor sommige aanbieders van gas onvoldoende toegang hadden tot de gasmarkt van België. Desondanks was in die periode - april tot oktober 2014 - de gemiddelde benuttingsgraad van de transportcapaciteit maar 51 procent. De rest was wel geboekt, maar werd niet gebruikt. Na overleg met ACM heeft GTS extra capaciteit beschikbaar gesteld door te ‘overboeken’. Vanaf nu kan ACM in zo’n situatie ingrijpen met de regeling ‘Use it or lose it.’

ACM waakt naar eigen zeggen over betrouwbare levering van gas tegen zo laag mogelijke kosten. Dat lukt alleen als er voldoende capaciteit is om al het gas dat nodig is naar de klant te kunnen transporteren. Voor de Nederlandse economie is de handel in gas van groot belang. Afgelopen jaar werd voor pakweg 5 miljard euro naar België en het Verenigd Koninkrijk getransporteerd. De regeling ‘Use it or lose it’ moet voorkomen dat er schaarste optreedt in tijden van grote vraag naar gas vanuit deze landen. Schaarste leidt tot een hogere gasprijs. Bovendien kan de leveringszekerheid onder druk komen te staan. Henk Don: “Voldoende beschikbare grenscapaciteit is noodzakelijk om tot één Europese markt te komen waarbinnen energie makkelijk van het ene naar het andere land kan stromen. Dat leidt tot betrouwbare en betaalbare energie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.