Ads Top

Zonnefietspad langs N285 bij Wagenberg

Maandag 22 mei start de aanleg van een ‘zonnefietspad’ langs de provinciale weg N285, tussen de A16 en Wagenberg. Op het bestaande fietspad worden over een lengte van circa 500 meter bijna 600 zonnepanelen geïntegreerd in de asfalt deklaag.

Dit project is vooral bedoeld om meer ervaring op te doen met de techniek van zonnecellen op fietspaden. Er ligt ook al een klein stukje ‘zonnefietspad’ langs de N395 bij Oirschot en langs de N324 ter hoogte van Grave. Zonnefietspaden zorgen er ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt en tegelijkertijd levert het duurzame energie op. Daarmee draagt het bij aan de klimaatdoelstellingen.

Hét voordeel van deze nieuwe techniek is dubbel ruimtegebruik: gebruik van dezelfde ruimte voor zowel mobiliteit als energieopwekking. Door op deze manier schone energie op te wekken bespaar je ruimte die bijvoorbeeld bij windmolens of zonneweides wel nodig is.  

De aanleg van het zonnefietspad bij Wagenberg is onderdeel van een groter project met de naam ‘Zon op Infra’. De provincie Noord-Brabant werkt hierin samen met de provincies Noord- en Zuid-Holland. Door de krachten te bundelen en een groter aantal vierkante meters tegelijk aan te besteden wordt het voor marktpartijen mogelijk te investeren in de techniek. Er wordt ook een traject aangelegd in de provincie Noord-Holland, langs de N232 bij Vijfhuizen.

1 opmerking:

  1. Zonnefietspaden zijn oplichterij. Het is gewoon geldverbranding terwijl we in een klimaatcrisis zitten. Greenwashing en bijna crimineel te noemen. Je zet een windmolen ook niet voor de helft met de wieken onder water 'omdat daar ook nog wat stroming zit'.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.