Ads Top

'Grote kans op zonne-energierecord in mei'

Nederland staat aan de vooravond van een ongekend hoge productie van zonne-energie. Er is een aanzienlijke kans dat we in de maand mei een nieuw record gaan vestigen.  Dat voorspelt Techniek Nederland.

Mei is volgens het KNMI in Nederland normaal gesproken de maand met het hoogste aantal zonuren, gevolgd door juni en juli. Gemiddeld over het land schijnt de zon in mei 223 uur. Eigenaren van zonnepanelen merken dan ook dat de productiepiek van hun installatie vrijwel altijd in mei ligt. Als mei dit jaar een normaal aantal zonuren heeft, vestigt de maand vrijwel zeker een nieuwe recordopbrengst aan zonne-energie.

Binnen Europa heeft Nederland het grootste aandeel zonne-energie in de totale elektriciteitsproductie. Ruim 14 procent van de  elektriciteit in Nederland is afkomstig van zonnepanelen en zonparken blijkt uit het onderzoek ‘Global Electricity Review 2023’ van de energie-denktank Ember. Griekenland en Hongarije volgen op gepaste afstand. Wereldwijd heeft zonne-energie alleen in Jordanië en Chili een nóg groter aandeel.

In Nederland liggen inmiddels op ruim twee miljoen woningen zonnepanelen, maar daarmee zijn de mogelijkheden nog lang niet uitgeput. Met name de daken van bedrijfsgebouwen bieden nog enorme kansen om de productie van duurzame elektriciteit de komende jaren verder op te voeren.

Het kabinet heeft onlangs ambitieuze klimaatplannen gepresenteerd. In een reactie daarop zei Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, dat hij de doelstellingen ondersteunt, maar hij plaatste ook kanttekeningen: ‘Duurzaam opgewekte energie heeft de toekomst, maar dat vraagt wel om extra investeringen in opslagmogelijkheden. Snellere innovatie van batterijsystemen en een goede inpassing in de lokale netinfrastructuur zijn hard nodig. Dat geldt óók voor een groter, zwaarder en vooral slimmer elektriciteitsnetwerk en de introductie van energiemanagementsystemen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.