Ads Top

Waterstoffabriek Flevoland een stap dichterbij

Provincie Flevoland en Circul8.energy hebben een intentieverklaring getekend voor samenwerking rond groene waterstof in Lelystad. De ambitie van provincie Flevoland is een groene waterstofketen te ontwikkelen in de regio. Kijk maar naar ‘FLHY: Flevoland Hydrogen Valley’, een rapport dat onlangs op initiatief van de provincie is uitgebracht.

Circul8.energy is actief op het gebied van duurzame energieprojecten en heeft vergevorderde plannen om een groene waterstoffabriek te bouwen aan de Edelhertweg in Lelystad. Gedeputeerde J

Circul8.energy wil de eerste fase eind 2024 realiseren door middel van het bouwen van een groene waterstoffabriek met een vermogen van 10 MW elektrolyse, en een capaciteit van 1250 ton waterstof per jaar. De volgende fases van productie en uitbreiding zullen zich via een groeimodel met de markt ontwikkelen.

Flevoland bevindt zich in een unieke situatie ten opzichte van de rest van het land. In oostelijk Flevoland ligt namelijk een privaatrechtelijk GDS (gesloten distributiesysteem) waar op grote schaal productielocaties van groene energie (zon en wind) en batterijopslag zijn aangesloten. Op dit GDS zit congestie, d.w.z. duurzame energie pieken die nergens heen kunnen. De groene waterstoffabriek zal deze pieken en overschotten opvangen voor de productie van waterstof. Hiermee helpt de fabriek met het ontlasten en balanceren van het hoogspanningsnet. Groene energie die normaal verloren gaat door congestie en overschot zal nu worden bewaard in de vorm van groene waterstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.