Ads Top

Bijna helft Nederlanders liet verwarming uit om te besparen

De warmere dagen zijn voorzichtig begonnen, wat vaak het startsein is om de verwarming uit te zetten. Echter heeft 45 procent van de Nederlanders al eerder de verwarming veel lager gezet om energiekosten te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.   

In de winter gebruikt een huishouden gemiddeld 75 procent van het jaarverbruik gas, wat de energierekening flink opdrijft. Dit is in te perken door de verwarming iets lager te zetten, Bijna de helft van de Nederlanders heeft de verwarming nauwelijks aangezet om zo energie te besparen.  

Extreem hoge energierekeningen zorgden ervoor dat mensen resoluut de verwarmingsknop dichtdraaiden en een warmte trui aantrokken. Vooral de jongere generatie, blijkt uit het onderzoek. Er werd zelfs gesproken over meer op kantoor werken, vaker naar de sportschool gaan of zelfs overwinteren in Spanje om maar niet te hoeven stoken. Niet gek want een koud huis is natuurlijk oncomfortabel. Niet alleen de gasprijzen lagen op absurde niveaus, ook de stroomprijs was hoog.

Naast het rigoureus uitzetten van de verwarming, zijn er ook andere manieren om gas en stroom te besparen. Zo heeft 45 procent van de Nederlanders kleine maatregelen genomen, zoals het plaatsen van ledverlichting, radiatorfolie en een slimme thermostaat, om de rekening te drukken. Ook heeft 18 procent grote maatregelen genomen om te besparen, zoals de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.

Koud douchen leek populair, toch geeft maar 10 procent van de Nederlanders aan dit ook daadwerkelijk gedaan te hebben. Verder heeft 6 procent vaker op kantoor gewerkt om de energiekosten thuis te verlagen en is 4 procent naar een warm land gegaan om een koud huis en een hoge energierekening te vermijden. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.