Ads Top

Fluvius versterkt elektriciteitsvoorziening Heuvelland en Mesen

Fluvius voert grote aanpassingswerken uit aan het transformatorstation (TS) van Bas-Warneton om de elektriciteitsvoorziening naar Heuvelland en Mesen te versterken. Dat TS ligt op de Waals-Vlaamse grens. Fluvius voorziet er een reeks nieuwe middenspanningslijnen die de ruime regio zullen ondersteunen bij de energietransitie.

Het transformatorstation van Bas-Warneton is een historisch knooppunt in het elektriciteitsnet. De Belgische beheerder van het hoogspanningsnet Elia bouwde er 5 jaar geleden een volledig nieuw station. En van daaruit liepen zowel toevoerlijnen naar de Vlaamse gemeenten Heuvelland en Mesen, als naar de Waalse gemeente Komen-Waasten (Comines-Warneton), een exclave van Henegouwen.

Om de energiebevoorrading in de ruime regio te kunnen garanderen, voorzag Elia een uitbreiding met drie zwaardere transformatoren (spanning van 150 naar 15 kilovolt) elk met een vermogen van 50 MVA (megavoltampère). Zowel Fluvius als de Waalse netbeheerder Ores moeten daarnaast ook hun lokale netten versterken. En daarbij halen ze meteen hun twee elektriciteitsnetten uit elkaar via aparte stations.

Ores en Fluvius splitsen het transformatorstation uit: elke partij beheert voortaan het beveiligings- en communicatiesysteem voor haar gedeelte. Dat noemen we de ontvlechting. Als die is gerealiseerd, zal Ores het Waalse stuk net in eigen beheer uitbaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.