Ads Top

Gemeente Houten vervangt openbare verlichting

In Houten verlichten 12.800 lichtpunten de openbare ruimte. Gemeente Houten vervangt deze lichtpunten de komende jaren door verlichting die minder stroom kost.

Met Speer Infra heeft de gemeente een contract afgesloten voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Onderdeel van het contract is de vervanging van de bestaande verlichting door dynamische ledverlichting.

De vervanging van de lampen voor ledverlichting zal voor iedereen merkbaar zijn. Het is ander licht dat als feller wordt ervaren. Er lijkt meer licht te zijn maar het verlichtingsniveau voldoet aan de normen voor openbare verlichting. In het begin zal de verlichting soms nog wat moeten worden bijgesteld. Na enige maanden is dat ingeregeld. Dan is het een kwestie van wennen aan de nieuwe verlichting.

Speer Infra kan de nieuwe verlichting op afstand regelen, ook het verlichtingsniveau. Ook kan de beheerder op afstand zien welke lichtpunten stuk zijn. Zo kan het bedrijf problemen sneller oplossen, wat leidt tot een betere beheersing van de onderhoudskosten. Het verlagen van het verlichtingsniveau is mogelijk maar er is wel een ondergrens: het moet wel veilig blijven en voldoen aan de normen.

Met het contract - met een looptijd van twintig jaar - is een bedrag van 6.500.000 euro gemoeid. Door de lagere kosten voor onderhoud en energie levert het de gemeente een jaarlijkse besparing van zo’n 150.000 euro op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.