Ads Top

Leven en werken op zonne-energie

Docent-onderzoeker Angella Mackey van de Hogeschool van Amsterdam heeft haar telefoon al ruim twee jaar hangen aan een draagbaar zonnepaneel. Ze wil ontdekken of onze houding ten opzichte van energie verandert, als je zelf direct in contact staat met de energiebron, zoals de zon.

Dat elektriciteit in de toekomst niet altijd even beschikbaar is, vraagt een andere houding ten opzichte van energie. Hoe zal dat zijn? Ontwerper en onderzoeker Angella Mackey onderzoekt dit door zelf al bijna twee jaar zoveel mogelijk te werken en leven op zonne-energie. Zij neemt zichzelf als studieobject (‘auto-etnografisch onderzoek’), en brengt alles wat zij opmerkt in kaart. Haar mobiele telefoon is bijvoorbeeld ook verbonden met een zonnepaneel, en soms gewoon helemaal leeg; momenten waarop ze iets anders moet doen. Vrij ongewoon voor deze maatschappij.

De vraag die Mackey met haar onderzoek probeert te beantwoorden: maakt het uit als wij onze energiebron zelf kunnen waarnemen? Gaan we dan op een andere manier om met energie, en met ideeën over ‘aan staan’?

Aan het begin was het voor Mackey ook weleens zwaar. In de wintermaanden, met weinig zon, keek ze uit naar elke lichtstraal en moest ze het met heel weinig zonne-energie doen. Dat leidde geregeld tot frustratie. “Waarom heb ik niet genoeg stroom!” dacht ik eerst. Maar na een tijdje verschoof mijn frustratie naar het apparaat zelf. Waarom moeten we altijd maar bereikbaar zijn?”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.