Ads Top

500 huizen in Helmond CO²-neutraal verwarmd

RIFT, de Eindhovense spin-off van de TU Eindhoven, heeft met succes 500 huishoudens verwarmd zonder CO² uit te stoten. Dit gebeurde via de zogeheten Iron Fuel Technology, waarbij een warmteboiler warmte opwekt via de verbranding van ijzerpoeder.

In dit geval werd de Iron Fuel Boiler installatie van 1 MW aangesloten op het warmtenet van energieleverancier Ennatuurlijk om zo 500 huishoudens in Helmond van warmte te voorzien. Met deze wereldwijde primeur biedt RIFT een CO²-neutraal alternatief voor met name energie-intensieve industrieën.

De test duurde in totaal 40 uur. In die tijd is 5 ton minder aan CO² en 66 procent minder aan stikstofemissies uitgestoten dan normaal.

Op 19 augustus 2022 worden de huizen van 500 huishoudens in Helmond voor het eerst verwarmd, zonder enige uitstoot van CO². De roest, het enige restproduct van dat proces, werd vervolgens in de productieopstelling succesvol omgezet in ijzerpoeder. De meest cruciale beginselen van de Iron Fuel Technology zijn daarmee succesvol en reproduceerbaar bewezen in een industriële omgeving. Dat betekent dat keer op keer een stabiele vlam gecreëerd kon worden, met minimale uitstoot van CO² en stikstof. En ook in de omzetting van roest naar ijzerpoeder kon de productkwaliteit gewaarborgd worden. De eerste van drie ontwikkelingsfasen richting commerciële implementatie is daarmee afgerond.

Met de succesvolle afronding van deze eerste fase is RIFT een stap dichter bij het op de markt brengen van de technologie. In de volgende fase zal RIFT de tweede generatie van zijn systemen bouwen en testen, waarbij gefocust wordt op massa-terugwinning, energie-efficiëntie en circulariteit. Twee van RIFT's belangrijkste partners, Ennatuurlijk en Veolia Nederland, hebben het partnerschap ook voor de volgende fase toegezegd.

De startup heeft inmiddels al zo'n 11 miljoen euro aan financiering binnengehaald voor de volgende ontwikkelingsfase, op basis van behaalde resultaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.