Ads Top

Uitgebreid bodemonderzoek en windmetingen op de Noordzee

In de maand mei varen er in een week zelfs vier onderzoeksschepen tegelijkertijd op zee, wat meer is dan ooit tevoren. Deze schepen zijn bezig met het in kaart brengen van gebieden die zijn aangewezen voor de bouw van windparken. Daarnaast zullen er vijf meetcampagnes worden uitgevoerd voor wind- en wateronderzoeken op de Noordzee.

Windparkontwikkelaars kunnen met behulp van de verzamelde gegevens uit de bodem-, wind- en wateronderzoeken plannen en ontwerpen maken voor offshore windparken. Rijksoverheid laat de onderzoeken centraal uitvoeren.

Afgelopen jaren zijn er verschillende offshore windparken gebouwd en de komende jaren volgen er meer. Dit komt doordat de doelstellingen voor windenergie op zee zijn verhoogd. Tegen 2030/2031 streeft Nederland naar een geïnstalleerd vermogen van 21 gigawatt (GW) aan offshore windenergie.

Vanaf mei 2023 zijn er in opdracht van RVO vier schepen van Fugro actief op de Noordzee. Deze schepen doen onderzoek naar de samenstelling en condities van de bodem. Na het verzamelen van ondiepe bodemmonsters door deze schepen, neemt een ander schip diepere monsters af, vanaf een diepte van 60 meter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.