Ads Top

NAVO: Rusland saboteert mogelijk onderzeese kabels

NAVO-persschef David Cattler waarschuwt dat er toenemende zorgen zijn dat Rusland in de nabije toekomst onderzeese kabels en andere belangrijke infrastructuur zal saboteren in een poging om het westerse leven te ontwrichten.

Ze patrouilleren niet alleen meer in de Atlantische Oceaan, maar ze hebben ook in hun activiteiten in de Noordzee en Oostzee opgevoerd.”

Sinds september 2022 zijn bedreigingen voor onderzeese infrastructuur een punt van publieke aandacht. Er waren toen explosies die de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 lamlegden. Er is nog niet duidelijk wie er achter die ontploffingen zat, dit wordt nog onderzocht.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak in een rondetafelgesprek met marktleiders uit de industrie over het veilig houden van deze infrastructuur. Bij het gesprek waren ook civiele en militaire experts aanwezig. Het doel van de gesprekken was een beter begrip van bedreigingen voor kritieke onderzeese infrastructuur en het delen van best practices op het gebied van samenwerking en coördinatie.

Stoltenberg geeft aan dat bescherming van kritieke onderzeese infrastructuur belangrijk is voor de NAVO. 'Het is essentieel voor de veiligheid en welvaart van onze samenlevingen.' De secretaris-generaal benadrukt het belang van samenwerking met de industrie die deze infrastructuur bouwt, exploiteert en onderhoudt om de veiligheid ervan te verbeteren.

De NAVO werkt al jaren aan de bescherming van kritieke infrastructuur. Na de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding is de militaire aanwezigheid in de regio opgevoerd. De NAVO heeft onlangs ook een ‘undersea infrastructure coordination cel’ opgericht om kwetsbaarheden in kaart te brengen en de inspanningen tussen NAVO-bondgenoten, partners en de particuliere sector te coördineren. Er is ook een nieuwe NAVO-EU-taskforce voor weerbaarheid en bescherming van kritieke infrastructuur opgericht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.