Ads Top

'Bloemendaal, Laren en Heemstede hebben slechtst geïsoleerde huizen'

Veel huizenbezitters zijn sinds de sterk gestegen energieprijzen aan het isoleren geslagen. Bedrijven gespecialiseerd in dak-, vloer- of spouwmuurisolatie draaien overuren. Toch rijden ze een aantal villadorpen straal voorbij. In de top vijf van slechtst geïsoleerde gemeenten staan namelijk namen als: Laren, Heemstede en Bloemendaal. Daar hebben één op de vijf huizen de laagste energielabels F of G. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Als we kijken per provincie dan staat vooral Zeeland vol met slecht geïsoleerde woningen. In deze provincie heeft 10,8 procent van de huizen de laagste energielabels F of G. Ook in Friesland (10,7%) en Limburg (10,6%) is dit percentage hoog. Flevoland doet het vooralsnog het best. Hier is slechts 0,8 procent van de huizen energie slurpend. Het landelijk gemiddelde komt neer op 8,2%, dat komt neer op ruim één op de twaalf woningen.

Lokaal zijn de uitschieters groter. Zo heeft op Terschelling zelfs ruim een kwart van de woningen energielabel F of G. In geen enkele gemeente is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste percentage slecht geïsoleerde huizen zijn:
Terschelling (Friesland): 25,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
Westerwolde (Groningen): 21,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Bloemendaal (Noord-Holland): 20,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
Laren (Noord-Holland): 20,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
Heemstede (Noord-Holland): 19,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Pekela (Groningen): 17,7% van de woningen is slecht geïsoleerd

Er is ook beter nieuws. 48,7 procent van de Nederlandse woningen heeft momenteel het groene energielabel A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. Koploper is Almere: hier is momenteel al 86,8 procent van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.