Ads Top

'Geen onredelijke prijzen Budget Thuis, Greenchoice en ENGIE'


De ACM heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij deze energieleveranciers. Hieruit blijkt dat de winst op de huidige tarieven niet hoger is dan in eerdere jaren.

In 2022 lag de genormaliseerde netto winst (de winst die gemaakt wordt bij de levering van energie) bij Budget Thuis, Greenchoice en Engie (exclusief bedrijfsonderdeel United Consumers) tussen de 0 en 5 %. Bedrijfsonderdeel United Consumers maakte in 2022 meer winst omdat dit een andere strategie hanteert die het ene jaar meer en het andere jaar minder winst oplevert. De ACM vindt de tarieven van United Consumers niet onredelijk omdat deze in 2022 wel concurrerend waren met tarieven van andere leveranciers.

Consumenten betalen nog steeds hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Dit komt doordat energieleveranciers nog steeds veel geld kwijt zijn voor de inkoop van gas en elektriciteit. Bovenop deze inkoopkosten moeten leveranciers ook meer geld betalen om zich te verzekeren tegen risico’s op de onstuimige energiemarkt. Eerder deed de ACM onderzoek naar de tarieven van Eneco, Essent en Vattenfall en concludeerde dat deze niet onredelijk waren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.