Ads Top

Strategische samenwerking HvA/UvA en Vattenfall van start

Duurzame energie voor alle gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), en de ontwikkeling van kennis en expertise voor een fossielvrije samenleving. Dat is het doel van de strategische samenwerking die de HvA/UvA en energieleverancier Vattenfall voor tien jaar met elkaar aangaan. Het initiatief gaat begin januari 2022 officieel van start met de levering van 53 GWh per jaar aan windenergie uit Nederland.

De partners hebben ook afspraken gemaakt over additionaliteit: uiterlijk 2024 is alle energie die Vattenfall aan de HvA/UvA levert afkomstig uit een nieuw park.

Vattenfall werkt in de volle breedte aan de energietransitie. De aanleg en het beheer van stadswarmtenetten, het bevorderen van elektrische vervoer en het ontwikkelen van parken met windmolens en zonnepanelen zijn slechts een paar voorbeelden. Het leidt tot vraagstukken waarbij een stevige link met onderzoek en onderwijs iets kan toevoegen.

HvA Centre of Expertise Urban Technology en Vattenfall werkten de afgelopen jaren al in diverse onderzoeksprojecten samen. Een voorbeeld is het onderzoek dat draaide om het voorspellen van de plekken waar laadpunten moeten komen. Vattenfall heeft 5.062 laadpunten in Amsterdam en 366 in Utrecht.

Ook in Flexpower 3 (2021-2022) en Future Charging (2019-2023) trekken de partners samen op. In het eerste project kijken ze of de laadsnelheid van elektrische voertuigen door de dag heen te variëren is, afhankelijk van de hoeveelheid energie die beschikbaar is in het net. In het tweede project brengen de onderzoekers de laadbehoefte in 2030 in kaart, en worden toekomstscenario’s ontwikkeld met snelladers en laadpleinen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.