Ads Top

Europese steun voor walstroomonderzoek op terminals in de Rotterdamse Haven

Het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam zijn een onderzoek gestart naar de aanleg van walstroom op vier Rotterdamse terminals: Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT), APMT2, Vopak Botlek en Cruiseport Rotterdam. Doel is om te onderzoeken hoe walstroom uitgerold kan worden in de Rotterdamse haven, om de CO2- uitstoot en luchtverontreiniging te verminderen. De studie naar invoering van walstroom in de Rotterdamse haven is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van 1,3 miljoen euro van de Europese Unie.

Jaarlijks bezoeken bijna 30.000 schepen de Rotterdamse haven. Waar deze nu nog energie opwekken uit vervuilende dieselgeneratoren, levert walstroom groen opgewekte stroom, direct vanaf de wal. Hierdoor kunnen schepen hun dieselgeneratoren uitschakelen. Dat bespaart soms tot wel 25.000 liter diesel per dag per schip, zorgt voor een verbeterde luchtkwaliteit en een stuk minder lawaai.

Met een gezamenlijke strategie van gemeente en havenbedrijf bereidt de Rotterdamse haven zich voor op de transitie naar een schonere scheepvaart. De ambities zijn groot. Minimaal 90 procent van de offshore, ferry’s, cruise- en roll-on-roll-off-schepen en containerschepen in Rotterdam moet in 2030 gebruikmaken van walstroom. Dit scheelt de uitstoot van ongeveer 200.000 ton CO2 en 2500 ton stikstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.