Ads Top

Onderzoek naar energie infrastructuur in Gelderland

Onderzoek naar de toekomst van de energie infrastructuur in Gelderland voorspelt knelpunten door hoge pieken en dalen in energie- vraag en aanbod.

We gebruiken namelijk steeds meer elektriciteit en vaak op hetzelfde moment. Denk aan het verwarmen van het huis met een warmtepomp, elektrisch koken of het opladen van een elektrische auto. Dit gebeurt ook op momenten dat de zon niet schijnt en het windstil is. Op andere momenten is er juist elektriciteit van wind en zon, maar niet op de plek waar het nodig is. Het energienetwerk raakt dan overbelast, want er moet te veel getransporteerd worden naar een andere plek.

De verwachte knelpunten kunnen worden verminderd, door de bestaande infrastructuur uit te breiden. Maar het is nog belangrijker om vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Hiervoor moet worden ingezet op een flexibele vraag en passende infrastructuur. Denk aan het tijdelijk omzetten van elektriciteit in gas (bijvoorbeeld met waterstof) en andersom. Elektrische auto’s niet allemaal tegelijk opladen en batterijen gebruiken om opgewekte energie van zonnepanelen tijdelijk op te slaan. Zo maken we effectiever gebruik van de bestaande infrastructuur, waardoor deze minder uitgebreid hoeft te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.