Ads Top

Helft van Belgen wil tegen 2029 elektrisch rijden

 

Tegen 2029 zal de helft van de Belgen overschakelen naar een elektrische wagen. Dat blijkt uit een bevraging bij 1000 respondenten die BNP Paribas Fortis liet uitvoeren naar hun bereidheid om elektrisch te rijden. Uit de drijfveren van de bevraagden blijkt dat vooral sturing door het beleid werkt: verplichting is de belangrijkste reden om over te stappen voor 33 procent van de respondenten.

Die verplichting en de fiscale maatregelen komen ook in respectievelijk 55,1% en 33,1% van de respondenten hun top 3 voor. Toch is een grote groep Belgen nog niet mee met de transitie: 29 procent geeft aan nooit te willen switchen.
 
De transitie naar een elektrisch wagenpark zal de komende jaren erg voelbaar worden. Diverse overheden, zowel federaal, regionaal als Europees, schuiven harde deadlines naar voor en ook de autofabrikanten kondigen aan dat ze zullen stoppen met verbrandingsmotoren. De helft van de Belgen met een wagen is alvast bereid om tegen 2029 de omschakeling te maken naar een elektrische wagen. Eén op drie Belgen met een wagen wil dat zelfs tegen 2026 doen, het jaar waarin de fiscale aftrekbaarheid voor wagens met een verbrandingsmotor wegvalt.
 
Maar er is ook een grote groep die nog niet mee is in de transitie: 29 procent geeft aan niet te willen overschakelen naar een elektrische wagen. De 55-plussers zijn sceptischer, 34% van hen wil niet overschakelen terwijl dat cijfer bij de andere leeftijdsgroepen (-34 jaar: 23,7%; 35-54 jaar: 27,6%) lager ligt. Opvallend is ook dat 35,5% van de Franstalige respondenten niet wil overschakelen, terwijl dat bij de Nederlandstaligen 24,2% is. Een mogelijke verklaring is dat er in Wallonië nog geen regelgeving werd aangekondigd die CO2-neutrale wagens verplicht. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal er vanaf 2035 een wegverbod gelden voor thermische voertuigen.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.