Ads Top

Stedin investeert 672 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur

Stedin investeert in 2022 een bedrag van 672 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur. Dit is ruim 15 procent meer dan vorig jaar en zo’n 40 orocent meer ten opzichte van vijf jaar geleden. 

De investeringen zijn nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie – energiebesparing en vermindering van de uitstoot van CO2 – te faciliteren. 

Ook de groei van nieuwbouwwijken, datacenters en distributiehallen met een grote elektriciteitsvraag gaat onverminderd hard door en vraagt om meer transportcapaciteit op het net. Tegelijkertijd werken we aan het veilig en betrouwbaar houden van onze bestaande netten door het vervangen van honderden kilometers elektriciteitskabels en gasleidingen.

Stedin vervangt 2022 ruim 300 kilometer aan elektriciteitskabel en 250 kilometer aan gasleidingen.

Daardoor kan men 10.000 laadpalen aansluiten, waarmee circa 2,75 miljoen ‘elektrische tankbeurten’ worden gefaciliteerd. De versteviging van het elektriciteitsnet zorgt er eveneens voor dat men dit jaar ruim twee miljoen zonnepanelen duurzaam opgewekte energie kunnen terugleveren aan het net.

Met die duurzame stroom kunnen ruim 200.000 huishoudens koken, wassen et cetera. Verder bouwt Stedin de komende tien jaar via modulair bouwen dertig nieuwe transformatorstations, twee tot vier per jaar. Dit is drie keer zoveel als de afgelopen jaren, toen er gemiddeld één station per jaar werd bijgebouwd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.