Ads Top

Nieuwe tarieven voor netbeheerder Stedin in 2022

 

Netbeheerder Stedin maakt vandaag haar nieuwe tarieven voor 2022 bekend. Een huishouden met een gas- en elektriciteitsaansluiting betaalt volgend jaar gemiddeld  441,34 euro aan transporttarief. Voor klanten in Zuid-Holland en Utrecht betekent dat een stijging van 2,23 euro per maand ten opzichte van 2021 en voor klanten in Zeeland een daling van 1,07 per maand. Klanten betalen de transporttarieven van Stedin via de energierekening van hun energieleverancier.

Stedin investeert jaarlijks meer dan 600 miljoen euro om het gas- en elektriciteitsnet klaar te maken voor de energietransitie en te onderhouden.

Naast toenemende investeringen door Stedin is ook landelijk hoogspanningsnetbeheerder Tennet bezig haar netten te verzwaren. Hierdoor zijn de kosten voor het transport via het hoogspanningsnet gestegen.

Per 1 januari 2022 is het voor gemeenten niet meer toegestaan precario – een belasting op kabels en leidingen in de openbare grond – bij netbeheerders in rekening te brengen. Tarieven van netbeheerders zijn echter gebaseerd op kosten uit eerdere jaren, daarom is er komend jaar nog voor 29 miljoen euro aan precario in de tarieven van Stedin verwerkt. De verwachting is dat op z’n vroegst in 2024 er geen precario meer op de energierekening staat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.