Ads Top

Leren van aardgasvrije proeftuinen

Om ervaring op te doen, wordt in Nederland in 50 proeftuinen gewerkt aan het aardgasvrij maken van een woonwijk, buurt of dorp.

In de gemeente Purmerend ligt de proeftuinwijk Overwhere-Zuid. Hier worden binnen het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) woningen van het gas afgehaald. Purmerend is koploper met dit vooraanstaande, maar ook complexe project. Hier zijn waardevolle lessen geleerd.

In 2019 en 2020 vonden de werkzaamheden plaats. Straten gingen van gevel tot gevel open, inclusief de tuintjes. Dit was vanzelfsprekend niet fijn voor de bewoners, maar het resultaat is een frisse wijk die voor 95 procent aardgasvrij is én mooi heringerichte tuintjes van de bewoners.

Maar het ging niet altijd van een leien dakje. Het technisch (voor het eerst) uitvoeren van zo’n grote operatie is al een uitdaging op zich, laat staan het afstemmen met verschillende partijen over verschillende processen.

In een proefwijk mogen zaken misgaan. Hoe tegenstrijdig het soms ook voelt, het is eigenlijk juist de bedoeling. Om van te leren, want al doende leert men.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.