Ads Top

Connectoren acht fabrikanten kunnen veilig gecombineerd worden met MC4-connectoren Stäubli

Connectoren van acht verschillende fabrikanten zijn veilig te combineren met MC4-connectoren van Stäubli. Dat blijkt uit een reeks testen uitgevoerd door certificeringsbedrijf DEKRA in opdracht van brancheorganisatie Holland Solar.

TNO sprak 2 jaar geleden het vermoeden uit dat crossmating kan leiden tot verhoogde overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk zelfs tot brand. De onderzoekers uitten deze verdenking in een verkenning naar de oorzaken van 27 branden met zonnepanelen.

Bij brancheorganisatie Holland Solar leefde het vermoeden dat het, bij het gebruik van verschillende A-merken, niet zo zeer het combineren van een ‘vrouwtje’ en een ‘mannetje’ tot problemen leidt maar het onvakkundig monteren van de connectoren tijdens installatie. Dit vermoeden wordt bevestigd aan de hand van de uitgevoerde testen die bewijzen dat, onder voorwaarden, crossmating van de geteste connectoren veilig kan plaatsvinden.

De MC4-connectoren van Stäubli zijn te vinden op meer zonnepanelen dan welk ander connectorsysteem ook. Omdat Stäubli in de voorbije jaren vaak niet aan de marktvraag heeft kunnen voldoen, zijn ook andere fabrikanten in de productie van connectoren voor zonnepanelen gestapt. Mede daardoor is het gecombineerde gebruik van verschillende merken connectoren al jarenlang de gangbare praktijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.