Ads Top

Energietransitie in Apeldoorn

Apeldoorn wil voor 2050 energieneutraal zijn. In de afgelopen weken hebben alle leden van de Cleantech Regio ‘ja’ gezegd tegen de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0. Hierin staat beschreven hoe de Cleantech Regio in 2030 meer duurzame energie kan opwekken.

‘Een geweldige stap in de goede richting’, zegt Renske Helmer-Englebert, burgemeester van Voorst en voorzitter van de stuurgroep RES hierover. ‘Ik denk dat veel inwoners in onze regio vóór het opwekken van duurzame energie zijn. Maar waar en hoe dat moet gebeuren, dat levert natuurlijk discussie op.'

Nu gebruiken veel woningen en gebouwen nog aardgas. Dit is een fossiele brandstof, er komt CO₂ vrij als je het verbrandt en dat de voorraad op kan raken. De overstap naar duurzame warmte – de warmtetransitie – is dus nodig en belangrijk. Een stap hiervoor was het maken van een Transitievisie Warmte (TVW). Deze is door de gemeenteraad in december 2021 vastgesteld. De TVW vertelt hoe de stad de overgang – de ‘transitie’ – naar duurzaam verwarmen in grote lijnen voor ons zien. Dit is geschreven met partners; de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, Mooiland, Veluwonen, Liander, energiecoöperatie deA en met inwoners.

De gemeente gaat voor elke buurt mogelijke oplossingen onderzoeken. De ene keer is dat een oplossing voor een woning, zoals een warmtepomp. De andere keer is het een oplossing voor de hele buurt, bijvoorbeeld een warmtenet. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.