Ads Top

Steeds meer energieadviseurs aan de slag voor opname energielabel

De invoering van het uitgebreide energielabel is inmiddels op stoom geraakt. Een toename van het aantal adviseurs en een afname van de wachttijd hebben ervoor gezorgd dat het ministerie van BZK heeft besloten tijdelijke maatregelen, die rond de nieuwe invoering golden, op te heffen.

Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs, dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Om de druk op de adviseurs te verminderen schortte het ministerie de handhaving op de advertentieplicht bij het te koop zetten van een woning op tot 1 januari 2022. Daarnaast kwam er een overgangsregeling voor vakbekwaamheid van de energieadviseurs en kon de opname en registratie van een gebouw ook gedaan worden door een adviseur die de benodigde examens voor de opname gehaald heeft, maar nog niet het software-examen had gehaald. Inmiddels gaat het goed met de aantallen adviseurs. 

Sinds vandaag zijn er 1500 adviseurs aan de slag, waarmee het oorspronkelijke streefaantal is bereikt. En na de piek in de zomer voor zowel de wachttijd voor een energieadviseur als voor de prijs voor het label, is de wachttijd inmiddels met 22% gedaald (naar 31 dagen) en de prijs gedaald met 7% naar gemiddeld 304 euro.

Positief is ook dat in juli bleek dat het aantal energiezuinige labels voor woningen verder is toegenomen, ten opzichte van januari zijn er 44.000 energielabel met A of beter bijgekomen. De uitgebreidere aanbevelingen en verbetermaatregelen op het nieuwe energielabel zorgt er mede voor dat deze trend verder kan stijgen en dat er steeds meer woningen met het energielabel als leidraad verduurzaamd worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.