Ads Top

Nieuwe warmtewisselaar voor de douche

Nu de gasprijs tot recordhoogtes stijgt, heeft het Nederlandse bedrijf Sanura een nieuwe douchewarmtewisselaar uitgevonden die gemakkelijk in bestaande badkamers geïnstalleerd kan worden en die 35 procent aardgas per douchebeurt kan besparen.

Hoewel het een van de grootste energieslurpers is in huis, is er weinig aandacht voor het besparen van energie tijdens het douchen. Volgens cijfers van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) gebruiken Nederlanders voor het douchen gemiddeld 50 liter water per persoon per dag. In een gemiddeld huishouden gaat 15  tot 20 procent van de gasrekening naar het douchen. In goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs oplopen tot 50 procent.

Een douchewarmtewisselaar recyclet de warmte uit de douchewater, niet het water zelf. Op die manier kan flink wat energie worden bespaard, zonder dat mensen hiervoor korter hoeven te douchen of dat de waterdruk afneemt. De meeste warmtewisselaars worden ingebouwd in de douchevloer of muur. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen, maar lastig toe te passen in bestaande badkamers. Daarvoor is namelijk een verbouwing nodig.

Sanura brengt daar verandering in. Door de warmtewisselaar niet in te bouwen, maar bovenop de bestaande douchevloer te plaatsen, is een verbouwing niet langer nodig. De warmtewisselaar is een soort extra bodem van 5 tot 8 centimeter dikte die in de bestaande douchecabine gelegd kan worden en via een slang op de kraan aangesloten wordt. Met de warmte uit het wegstromende douchewater wordt het koude water in de mengkraan opgewarmd. Hierdoor is minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.