Ads Top

Liander dwingt het nakomen van het gecontracteerd transportvermogen af via rechter

Grootverbruikers mogen in gebieden waar het elektriciteitsnet de maximale capaciteit heeft bereikt niet meer elektriciteit van het net afnemen dan waarvoor ze een contract hebben. Netbeheerder Liander is in een geschil hierover met een klant door de rechtbank Amsterdam in het gelijk gesteld.

Het is voor het eerst dat Liander bij een klant binnen een congestiegebied het nakomen van het gecontracteerd transportvermogen heeft afgedwongen via een rechter. Reden hiervoor was dat een ondernemer in Noord-Holland zijn gecontracteerd transportvermogen herhaaldelijk overschreed. Het gecontracteerd transportvermogen is een afgesproken piekbelasting die een ondernemer maximaal mag afnemen om zo overbelasting op het net te voorkomen.

De betreffende ondernemer wil meer elektriciteit verbruiken en staat hiervoor op een wachtlijst. Liander kan in dit gebied namelijk geen klanten meer toelaten, omdat het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Om deze en andere ondernemers meer elektriciteit te kunnen geven, moet Liander het elektriciteitsnet eerst uitbreiden.

Gezien het groeiend aantal congestiegebieden en het groeiend aantal klanten dat het gecontracteerd vermogen overschrijdt, is het een belangrijke uitspraak voor alle netbeheerders. Op steeds meer plekken in Nederland bereikt het elektriciteitsnet de maximale capaciteit. De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan uitbreiding van het energienet. Ze hebben tegelijkertijd te maken met een chronisch tekort aan technici en lange doorlooptijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.