Ads Top

Stabiele zonnecellen van perovskiet

Perovskiet is een veelbelovend materiaal. Het vangt de stralen van de zon en zet het efficient om in zonne-energie. Het is ook nog eens veel goedkoper dan de huidige generatie zonnecellen van silicium.

Toch liggen de Nederlandse daken dan nog niet massaal vol met zonnecellen van perovskiet. Perovskiet heeft een vrij zachte structuur die gemakkelijk in een andere fase overgaat. Daarom zocht TU/e- onderzoeker Junke Jiang naar een manier om de relatief goedkope zonnecellen van perovskiet stabieler en daarmee nog efficiënter te maken.

Zo ontdekte hij dat RbyCs1-ySn(BrxI1-x)3 perovskieten veelbelovende kandidaten zijn voor toepassingen in zonnecellen als je een redelijke hoeveelheid rubidium en broom inbrengt. Ook ontdekte hij dat door natrium als bindmiddel aan CsSn0,6Pb0,4I3 perovskiet quantum dots toe te voegen dit het materiaal sterker en efficiënter maakt. De TU/e-onderzoeker deed alle berekeningen, een lab in Japan voerde de experimenten uit om te kijken of het in de praktijk ook werkte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.