Ads Top

'Bedrijfshallen met veilige zonnedaken'

De aanleg van zonnepanelen op bedrijfshallen kan bijdragen aan de verbetering van de veiligheid van het hele pand. Wet- en regelgeving en verzekeraars hanteren een andere definitie van ‘veiligheid’, wat leidt tot spraakverwarring tussen de verzekeringswereld en de zonnesector. Ook blijkt dat zonnepanelen zelden de directe oorzaak van branden zijn.

Dat zijn enkele opvallende resultaten uit onderzoek van TKI Urban Energy in opdracht van het ministerie van EZK. In dit onderzoek is geanalyseerd welke factoren van invloed zijn op de verzekerbaarheid van zonnestroomsystemen op bedrijfspanden.

Zon-op-dak projecten komen vaak in de knel door aanvullende eisen vanuit verzekeraars. Dat wil dit onderzoek doorbreken. Het onderzoek geeft verzekeraars en ontwikkelaars van zonnestroomsystemen op het dak van bedrijfshallen handvatten bij de ontwikkeling van projecten. Het onderzoek waarschuwt bovendien voor een vertraging van de energietransitie in Nederland.

Volgens de Regionale Energie Strategieën kan zon op bedrijfsdaken meer dan 25% van de benodigde hernieuwbare elektriciteit voor 2030 leveren. De afgelopen jaren is het zonnestroomvermogen in Nederland enorm gegroeid: van 0,3 GWp in 2012 naar 10,7 GWp in 2020. Dit vermogen bestaat voor 40% uit grote installaties (>15 kWp) op daken van bedrijfspanden.

Een groeiend knelpunt bij het ontwikkelen van grote zon-op-dak projecten zijn de aanvullende eisen (en daaruit volgende extra kosten) die aan eigenaren van bedrijfshallen worden opgelegd ten aanzien van de opstalverzekering. TKI Urban Energy heeft met hulp van Bureau Berenschot uitgezocht waarom deze aanvullende eisen worden gesteld. In een vervolgtraject gaat TKI Urban Energy aan de slag met het verbeteren van de monitoring van brandoorzaken en het opstellen van brandveiligheidsnormen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.