Ads Top

Luminus en Stad Gent investeren samen in windenergie

Luminus bouwt in 2022 een windturbine op de terreinen van Gadot Belgium aan het Mercatordok in de Gentse haven. Via de gemeentelijke holding Zefier investeert ook stad Gent in het windenergieproject. De opbrengst van de stad vloeit naar een rollend klimaatfonds.

In 2022 zal aan het Mercatordok in de Gentse haven een windturbine verrijzen op de terreinen van Gadot Belgium. De locatie in kwestie heeft een zeer groot windpotentieel en ligt in het hart van de haven van Gent, ver van de omliggende woongebieden.

Het wordt een windturbine met een rotordiameter van 138 m en een masthoogte van 111 m. De windturbine zal meer dan 10 GWh per jaar produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van 2900 Gentse gezinnen. Hiermee wordt 5.300 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 500 dieselauto's.

Gadot Belgium zal ongeveer de helft van de geproduceerde groene stroom lokaal op zijn site gebruiken en zal zo zijn activiteiten gevoelig verduurzamen.

Stad Gent participeert via een borgstelling voor 49 procent in de windturbine. Luminus participeert voor 51 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.