Ads Top

Noord-Holland wil Europese steun voor waterstofplannen

Om waterstof in Noordwest Europa echt van de grond te krijgen, zijn het Noordzeekanaalgebied rond Amsterdam en Noord-Holland Noord essentiële schakels. Hier komen vraag én aanbod samen, waardoor het gebied de overgang naar deze duurzame vorm van energie een enorme impuls kan geven. Daar zijn wel Europese maatregelen voor nodig.

Europese regelgeving zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat groen staal en duurzame brandstoffen wordt gestimuleerd. Ook is er financiële ondersteuning nodig en een versnelling van de aanleg van een Europese waterstofproductie en -infrastructuur.

Deze bevindingen zijn vrijdag samen met een rapport van de Amsterdamse Haven over het stimuleren van de import van groene waterstof in IJmuiden aangeboden aan Diederik Samson, die als kabinetschef van Europees Commissaris Frans Timmermans mede verantwoordelijk is voor de Europese Green-Deal plannen. Samson was op uitnodiging van commissaris van de Koning Arthur van Dijk in IJmuiden om van overheden en bedrijfsleven te horen hoe er in Noord-Holland aan de verduurzaming van energie wordt gewerkt.

Naast Tata Steel wil ook de Haven van Amsterdam investeren in productie en transport van waterstof. In de Haven is veel expertise aanwezig in het vervoeren, opslaan en transporteren van brandstoffen. De haven is de grootse benzinehaven ter wereld. Doordat zij deze expertise al heeft, kan zij makkelijk de overstap maken naar waterstof en duurzame brandstoffen.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.