Ads Top

'Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven'


De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Het merendeel van de Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven. Ook geeft 30 procent aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen.

Bij bijna een derde van de Nederlanders gaat nu al 10 procent van het inkomen naar de energierekening. De hoop is gevestigd op een zachte winter, maar zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.

Een gemiddeld huishouden zag de energierekening het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging zelfs meer dan 500 euro, zo blijkt uit een analyse van Pricewise.

De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit: maar liefst 15 procent hoger dan het hoogste punt in 2009. Alleen in de laatste maand steeg de gemiddelde prijs voor gas al met 15 tot 20 procent. Het tarief voor stroom bereikt het hoogste punt sinds 2009. Deze explosieve stijging is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.  

De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21% naar 10 procent.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.