Ads Top

Energiebelasting omlaag met tientjes


De eenmalige verlaging van de belasting op energie is onvoldoende. De Consumentenbond pleit daarom voor een structurele herziening van de energiebelasting.

Het kabinet nam afgelopen week een motie aan om de energierekening te verlagen door eenmalig de standaard belastingkorting op de energierekening te verhogen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) heffing voor kleinverbruikers te verlagen.

Wat dat precies voor iedereen individueel betekent, hangt veel af van het verbruik. Maar heel algemeen kun je uitgaan van een besparing van grofweg 50 euro per jaar per huishouden.

De energiekosten van huishoudens worden met 375 miljoen euro verlaagd. Toch zal de rekening mogelijk fors hoger uitvallen. Doordat de gasprijzen fors gestegen zijn, betaalt iemand die nu een nieuw jaarcontract afsluit ongeveer vijfhonderd euro meer.

Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers. Door een vrij koud voorjaar waren de gasbergingen bovendien vrij leeg. Deze zijn in de zomer door de hogere prijzen veel minder dan normaal gevuld.

De Consumentenbond pleit voor een structurele verlaging van de energiebelasting voor kleinverbruikers. De verdeling van belasting op elektriciteit is nu ongelijk verdeeld; grootverbruikers in de industrie betalen verhoudingsgewijs veel minder belasting dan consumenten. Tot wel 168 keer minder.

Dat moet anders, vindt de bond. Door de lasten voor de grootste vervuilers te verhogen, stimuleer je ze om besparende maatregelen te nemen. De opbrengst van die hogere belasting kan de overheid dan gebruiken voor het verder helpen van consumenten om hun woningen energiezuiniger te maken.'

Ook economen en wetenschappers van onder meer de OESO, het Planbureau voor de Leefomgeving en onderzoeksinstituut CE Delft adviseerden de overheid om de enorme verschillen in energiebelastingtarieven tussen consumenten en industrie aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.