Ads Top

100.000ste zonnepaneel van Haarlem ligt op zonnedak in Haarlemmer Kweektuin

Eind augustus werd het zonnedak van energiecoöperatie KweekZon officieel geopend. In de Haarlemmer Kweektuin liggen sinds mei 662 zonnepanelen op de kassen. Bij dit project werkten bewoners en gemeente samen om het zonnedak voor elkaar te krijgen.

De gemeente, die eigenaar is van de kassen, stelde het dak beschikbaar en maakte het geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Energiecoöperatie KweekZon zorgde voor de komst van het zonnedak. Buurtbewoners kochten zonnestroomdelen en werden lid van de coöperatie.

KweekZon was geen eenvoudig project: het leggen van zonnepanelen op kassen is nog relatief nieuw. Zo werd de toch al noodzakelijke aanpassing van de constructie van de kas eerder uitgevoerd voor de plaatsing van de zonnepanelen. In een andere kas werd het glas vervangen door zonnepanelen. Het duurde lang voor alle lichten op groen stonden. Het bestuur van KweekZon had een lange adem en heeft er veel tijd en energie in gestoken, en dat alles op vrijwillige basis. Tijdens de opening konden het bestuur en de leden elkaar voor het eerst ontmoeten. Door corona waren de contacten daarvoor allemaal online.

Het is het tweede dak dat geopend is van de in totaal vijf zonnedaken die Haarlem erbij krijgt. Haarlem is de eerste stad in Nederland die haar vastgoed volledig heeft laten scannen op duurzaamheid. Waar het kan zet Haarlem de eigen daken in voor het opwekken van zonnestroom.

Op de Open Energiedag 11 september zijn er tussen 10.00 en 16.00 uur rondleidingen, georganiseerd door KweekZon.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.