Miljoenennota: energie wordt duurder in 2022
De totale energiebelastingdruk zal voor vrijwel alle huishoudens in 2022 licht stijgen. Het kabinet volgt daarmee de reeds ingezette trend. De energiebelasting op stroom daalt met 2,6 procent per kWh. Terwijl die voor gas met 4,2 procent per m3 stijgt. De vermindering energiebelasting is volgens Gaslicht.com een aanfluiting. Die wordt met 1,21 euro verhoogd. De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) was vorig jaar al gepresenteerd en stijgt sinds de invoering in 2013 gestaag verder. Voor stroom met 1,7 procent, voor gas met 1,6 procent.
Hoewel de gemiddelde stijging in de belastingen op het eerste oog meevalt, betaalt een gemiddeld huishouden 774,67 euro aan overheidsheffingen in 2022. Samen met de hoge energietarieven zorgen ze ervoor dat de energierekening voor steeds meer huishoudens een financiële strop vormt.
Sinds juli is de explosieve stijging in de energietarieven al zichtbaar en klinken bovendien de zorgen rondom de gastekorten en de hoge emissierechten.
Volgens de ACM had 44 procent van de Nederlandse huishouden vorig jaar nog een energiecontract voor onbepaalde tijd. Dat is gezien de huidige markt dit jaar alleen maar verder toegenomen. Die huishoudens gaan er in koopkracht hoe dan ook niet op vooruit volgend jaar. De verwachting is dat de variabele tarieven per 1 januari voor een gemiddeld huishouden met 550 euro omhooggaan. Al die huishoudens worden in het nieuwe jaar met een fikse verhoging geconfronteerd, daar komt nu nog eens die 20 euro bovenop. Gaslicht.com roept daarom op: Doe iets aan de btw, verlaag tijdelijk de belastingen op energie, zorg dat de energierekening voor iedereen betaalbaar blijft.
Geen opmerkingen: