Ads Top

Zonne-energie en publieke laadpalen stijgen flink

In het derde kwartaal van 2020 nam de teruglevering van zonne-energie verder toe. In vergelijking met het vorige kwartaal steeg zowel het aantal zonneparken (9%) en het aantal consumenten met zonnepanelen op hun dak (6%). Het aantal windparken nam met 1% minder hard toe, meldt Alliander.

Ieder kwartaal deelt Alliander zijn cijfers over zonne- en windenergie, elektrisch rijden en groen gas voor de provincies waarin het actief is: Friesland, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. De cijfers geven een beeld van de versnelling van de energietransitie.

In vergelijking met het voorgaande kwartaal groeide het aantal grote bedrijven, zoals zonneparken, dat zonne-energie teruglevert aan het net van Alliander met 482. Een stijging van 9 procent, waarmee het totaal komt op 5.945. Ook het gecontracteerd vermogen (het maximale vermogen dat producten van groene stroom op enig moment in een jaar terug te leveren) steeg aanzienlijk, namelijk met 136 megawatt tot 1.385 megawatt (+11%). Een stijging van omgerekend bijna 200 voetbalvelden vol zonnepanelen.

Het aantal consumenten met zonnepanelen steeg in het derde kwartaal met 6 procent naar 460.980. Het opgesteld vermogen nam met 6 procent toe naar 1.837 megawatt. De cijfers zijn in lijn met de toename van teruglevering van zonne-energie in de laatste jaren. Het totaal opgestelde vermogen zon in het gebied van netbeheerder Liander is nu groter dan er in 2017 in heel Nederland stond opgesteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.