Ads Top

TenneT neemt in Eemshaven tijdelijk transformatorstation in bedrijf

TenneT heeft een nieuw hoogspanningsstation in Eemshaven in gebruik genomen. Het transformatorstation in de Oostpolder maakt extra elektriciteitstransport mogelijk voor de Eemshaven en de rest van Groningen en Nederland.

TenneT bouwt momenteel aan een structurele langjarige oplossing voor het vergroten van de transportcapaciteit en dat is de 380 kV-verbinding naar Vierverlaten. Als deze verbinding klaar is verscheept TenneT de transformator van het tijdelijke hoogspanningsstation naar Vierverlaten, waar momenteel als onderdeel van de aanleg van de 380 kV-verbinding gewerkt wordt aan het uitbreiden van het hoogspanningsstation daar.

De nieuwe 380 kV-verbinding vervangt de bestaande 220 kV-verbinding Eemshaven-Vierverlaten en zorgt voor een forse toename van de transportcapaciteit. De 380 kV-verbinding komt in 2023 in bedrijf. Momenteel zijn de civiele werkzaamheden in volle gang. Afgelopen week is bij Eemshaven een eerste mast voor deze verbinding geplaatst, eerder is daar al mee begonnen bij Vierverlaten (gemeente Groningen).

De nieuwe 'stroomsnelweg'  is hard nodig. In 2018 is al een tijdelijke 380 kV-verbinding in de Eemshaven in gebruik genomen die elektriciteit vanaf het hoogspanningsstation Oudeschip (met o.a.verbindingen met RWE centrale, Cobra-kabel en het Gemini-windpark) omleidt naar o.a. de Eemshaven-Meeden 380 kV-verbinding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.