Ads Top

Tijdelijke oplossing ‘groeipijn’ op elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen niet mogelijk

De afgelopen jaren zijn er veel zonnedaken op Schouwen-Duiveland en Tholen gebouwd. Die produceren samen meer elektriciteit dan er wordt afgenomen in het gebied. Dit zorgt voor groeipijn.

Een onafhankelijk bureau zocht voor netbeheerder Enduris uit of het mogelijk is tijdelijk de groeipijn te verlichten, maar dat blijkt niet het geval. Dit betekent dat Enduris tot op z’n vroegst 2025 niet kan garanderen dat nieuwe, grote zonnedaken hun elektriciteit kwijt kunnen op het net van Schouwen-Duiveland en Tholen.

Er is nu sprake van een structureel capaciteitsprobleem op elektriciteitsnet van de twee eilanden. Dit is op te lossen door de capaciteit van het net te vergroten. Voor Schouwen-Duiveland en Tholen gebeurt dat door een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT te maken. Dit is een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar. TenneT en Enduris zijn nu tweeënhalf jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten. Naar verwachting is de aansluiting op het hoogspanningsnet op z’n vroegst 2025 gereed.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.