Ads Top

Noord-Nederland verwelkomt 152 megawattpiek zonnepanelen

Chint Solar Nederland heeft in Drenthe en Groningen drie zonneparken in gebruik genomen. Verspreid over de twee provincies is 152 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst.
Zonnepark Stadskanaal heeft een omvang van 101 megawattpiek, Zonnepark Buinerveen van 45 megawattpiek en Zonnepark Ommelanderwijk van 5,7 megawattpiek. De zonneweiden zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerders Enexis en TenneT.

De bouw van Zonnepark Stadskanaal startte in februari 2020. Voor deze zonneweide heeft Chint Solar 245.000 zonnepanelen geïnstalleerd op 83 hectare grond bij de Van Boekerenweg langs de provinciale weg N378. Chint Solar heeft dit zonnepark zelf verbonden met het elektriciteitsstation in Meeden. Hiervoor is een 16 kilometer lange hoogspanningskabelroute van 110 kilovolt aangelegd. Deze is verbonden met het hoogspanningsstation van netbeheerder TenneT in Meeden.

De bouwwerkzaamheden voor Zonnepark Buinerveen startten in mei 2020. Op 40 hectare grond zijn zo’n 110.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Zonnepark Buinerveen is via een 13 kilometer lang privaat kabeltracé van 33 kilovolt verbonden met Zonnepark Stadskanaal. De gecombineerde netaansluiting voor de zonneweiden in Stadskanaal en Buinerveen is op het hoogspanningsnet aangesloten. De gecombineerde netaansluiting van twee zonneparken is voor Nederland een primeur. Een grondige en lange voorbereiding was daarom vereist, zowel op het gebied van regelgeving als op het gebied van techniek.

De technologie en selectie van componenten van Zonnepark Buinerveen kenmerkt zich door de hoge beperkingen wat betreft Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC)-richtlijn voor het gebied waarin het zonnepark is gerealiseerd. De EMC-richtlijn legt begrenzingen op aan de elektromagnetische emissies van apparatuur en voor de realisatie van het zonnepark zijn hiervoor specifieke afspraken met Astron (Netherlands Institute for Radio Astronomy) gemaakt welke de bouw en operatie van het zonnepark zal garanderen binnen de gestelde limieten. Chint Solar heeft daarom een projectspecifiek DC-filter ontwikkeld en aanvullende maatregelen genomen om binnen de gestelde EMC-limieten voor het project te blijven. De complexe en op maat gemaakte EMC-emissiebeperkingsoplossing is eerst in een extern laboratorium en vervolgens op locatie getest.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.