Ads Top

Vrijwillige energiecoach vergroot actiebereidheid woningeigenaren

Huiseigenaren nemen sneller energiebesparende maatregelen na een bezoek van een vrijwillige energiecoach, zo blijkt uit kwalitatief onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research.

Gemeenten hebben een opgave om de bestaande woningvoorraad van het aardgas te krijgen. Steeds vaker worden hiervoor ook energiecoaches ingezet: vrijwilligers die langs gaan bij woningeigenaren voor een persoonlijk adviesgesprek over energiebesparende mogelijkheden in hun woning.  
Vrijwillige energiecoaches willen zichzelf graag nuttig maken en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ze zetten hun kennis over en ervaringen met energiebesparing graag in om klimaatverandering tegen te gaan en huiseigenaren te inspireren, zo blijkt uit het onderzoek.

Het aanbieden van nazorg aan woningeigenaren na een adviesgesprek kan mogelijk tot meer impact leiden. Uit het onderzoek blijkt dat woningeigenaren, maar ook coaches en partijen die coaches inzetten hier behoefte aan hebben. De rol van de coach stopt nu vaak na het eerste bezoek. Zo weten de gemeenten en energiecoaches niet welke energiebesparende maatregelen de huiseigenaar neemt of welke vragen er nog leven. Enkele partijen faciliteren hier momenteel al wel in en zien ook dat dit werkt en wordt gewaardeerd. Nazorg is voor woningeigenaren een goede stok achter de deur om aan de slag te gaan en het opent nieuwe mogelijkheden om (verder) te verduurzamen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.