Ads Top

'Flinke versnelling industrie en gebouwde omgeving nodig'

De een dezer dagen gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning (KEV) laat zien dat Nederland er nog flinke scheppen bovenop moet doen om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Dat geldt zeker wanneer het EU-klimaatdoel voor 2030 verder omhooggaat naar 55 procent .
Energie-Nederland constateert dat het kabinet de aanvullende acties die hiervoor nodig zijn, neerlegt bij het volgende kabinet. Dat is een gemiste kans. Energie-Nederland ziet voor dit kabinet nog twee sporen waarmee het aan de slag kan.

De elektriciteitssector is volop bezig met het bouwen van nieuwe duurzame opwekcapaciteit. In 2030 komt ons land daardoor uit op 75 procent duurzame opwek. Door elektrificatie van de industrie zal de energievraag stijgen en om dan te zorgen dat er geen extra CO2 vrijkomt, moet er 6GW wind op zee bij.

In de gebouwde omgeving kan de energievraag sneller omlaag door een laagdrempelige aanpak. We hebben veel huis- en vastgoedeigenaren nodig die in beweging komen om te gaan verduurzamen, zegt de belangenvereniging. Maar omdat verduurzaming investeringen vraagt en ‘gedoe’ geeft, lukt dat alleen als je behapbare, laagdrempelige stappen zet, bijvoorbeeld in isolatie en hybride warmtepompen.

Energie-Nederland heeft uitgerekend dat veel kleine stappen in de gebouwde omgeving een CO2-reductie tot 7 miljoen ton kunnen opleveren in 2030. Dat is twee keer zo veel als het doel in het Klimaatakkoord voor deze sector.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.