Ads Top

Eerste groen gas booster in gebruik

Liander heeft in Zeewolde de eerste groen gas booster in gebruik genomen. De zogenoemde booster zorgt ervoor dat producenten van groen gas de zekerheid krijgen dat zij het hele jaar groen gas kunnen invoeden in het bestaande gasnet.

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Bij de verbranding van aardgas wordt CO2 uitgestoten, terwijl groen gas wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen zoals koeienmest en tuinafval. Het is daarmee minder schadelijk voor ons klimaat dan aardgas en andere fossiele brandstoffen zoals kolen en olie.​

In het derde kwartaal van dit jaar werd 14 miljoen kubieke meter groen gas ingevoed op ons gasnet. Dat is 4 procent meer dan in het voorgaande kwartaal.

Het huidige gasnet werkt met drukverlaging. Aardgas komt op hoge druk Nederland binnen en wordt op lage druk geleverd aan alle woningen en bedrijven. Het gas-systeem is hierdoor eenrichtingsverkeer.

De groen gas booster, ontwikkeld door gAvilar en Qirion, is een compressor die het groene gas naar hoge druk brengt. Hierdoor kunnen meer huishoudens en bedrijven er gebruik van maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.