Ads Top

Deel stroomleveranciers blijft ‘greenwashen’

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze is. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

Voor de Stroomranking beoordeelden de organisaties 54 stroomleveranciers op duurzaamheid door naar hun investeringen en inkoop en levering van stroom te kijken. Het gemiddelde rapportcijfer van leveranciers op de zakelijke markt is een 5,0.

Opvallend is dat twee derde van de aanbieders een lager cijfer krijgt voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze leveren aan hun klanten. Dat betekent dat de ingekochte stroom voornamelijk grijs is. Vervolgens vergoenen de bedrijven die stroom met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO's). Deze vorm van inkoop draagt nauwelijks bij aan toename van duurzame energieopwekking in Nederland. Maar leveranciers lijken zo wél heel duurzaam, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ staat. Dat is greenwashing, vinden de onderzoekers.

Energieleveranciers zijn verplicht klanten met het stroometiket te informeren over hoe de elektriciteit die zij leveren is opgewekt. Maar die transparantieplicht geldt niet voor de ingekochte stroom. Hierdoor blijft onzichtbaar dat achter de certificaten soms vervuilende, grijze stroom schuilgaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.