Ads Top

Ruim 11 procent woningvoorraad aardgasvrij

Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord is momenteel 11,1 procent van de woningen in Nederland aardgasvrij. Wel zijn er grote verschillen per gemeente wat betreft de energietransitie. Zo is Purmerend koploper; hier wordt namelijk al meer dan 70 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd.

Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht.

Van alle woningen wordt 5,9 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel flink in opmars, en is met 5,2 procent net iets minder populair.

Niet elke gemeente is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Purmerend op kop. In de Noord-Hollandse gemeente wordt minstens 70,5 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Ook in Duiven (60,7 procent) en Almere (58,9 procent) zijn relatief veel huizen van het gas af. De koplopers hebben dit grotendeels te danken aan het feit dat zij er al decennia geleden voor kozen om woningen op het warmtenet aan te sluiten in plaats van het gasnet.

In een aantal grote steden zijn grote stappen nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Zo heeft de gemeente Amsterdam nog ongeveer 384.000 woningen die van het gas af moeten. Ook in Rotterdam (259.000 woningen), Den Haag (239.000), Groningen (116.000), Utrecht (110.000) en Eindhoven (106.000) is het aantal te verduurzamen huizen nog hoog.
Met name in de oude binnensteden is het aanleggen van een warmtenet of de installatie van een warmtepomp vaak niet efficiënt door de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het kan een flinke puzzel zijn om in kleinere woningen en in de beperkte openbare ruimte in de stad een nieuwe oplossing te integreren. De straten zijn krap en bovendien zijn de woningen vaak erg moeilijk te isoleren om ze geschikt te maken voor een warmtepomp. In die gebieden kan groen gas een oplossing zijn om de warmtetransitie vorm te geven.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.