Ads Top

Oud-medewerkers Borssele willen nieuwe generatie kerncentrale

Oud-medewerkers van de kerncentrale in Dodewaard willen een nieuwe generatie kerncentrale in Borssele. Dat meldt Omroep Zeeland.

Het gaat om een zogeheten thoriumcentrale. Sinds enkele jaren wordt de thoriumreactor genoemd als onderdeel van de toekomstige energiemix. In een reactorvat wordt in een grafietblok met koelkanalen een mengsel gebracht van vloeibaar thoriumfluoride opgelost in fluorzouten. Die zouten fungeren als koelvloeistof. Aan dit hete mengsel wordt een beetje uranium toegevoegd, want thorium is op zichzelf niet splijtbaar. Vervolgens treden er diverse processen op die ervoor zorgen dat stof alsnog splijtbaar wordt en uiteen valt, en energie vrijkomt.

Thoriumreactoren zijn nog nergens commercieel gerealiseerd; volgens deskundigen kan dat nog wel enkele decennia duren. China claimt dat het in 2022 een testreactor in bedrijf heeft om sommige aspecten van thoriumreactoren te testen. Als alles meezit zal een complete reactor op zijn vroegst rond 2040 klaar kunnen zijn.

Verantwoordelijk provinciebestuurder Jo-Annes de Bat reageert niet meteen enthousiast. 'Laten we onze uitgezette koers blijven varen. Over twee weken komt het provinciebestuur met een visie over kernenergie. Ik kan deze groep niet goed peilen. Dat vergt kennis. En we kunnen niet met elke initiatief aan de slag gaan.'

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.