Ads Top

WISE demonstreert bij kerncentrale Borssele

Milieuorganisatie WISE (Wold Information Service on Energy) demonstreert vrijdag 19 juni bij de kerncentrale bij Borssele.

Vanwege de coronamaatregelen houdt WISE een zogenaamde ‘doorgeef-demonstratie’. Zevenenveertig mensen - het aantal jaren dat de kerncentrale nu een vergunning heeft - demonstreren steeds een kwartier in hun eentje bij.

Borssele is de oudste nog draaiende centrale in de Europese Unie. De centrale heeft al verlenging gekregen om tot 2033 te mogen opereren, maar er gaan in de landelijke en provinciale politiek stemmen op om die periode te verlengen. Volgens WISE is dat onverantwoord. De centrale is technologisch niet ingericht om tientallen jaren extra te produceren. Het veiligheidsniveau van Borssele raakt steeds verder achter op moderne standaarden; kerncentrales van de zogeheten tweede generatie worden om deze reden niet meer gebouwd. 

WISE wijst erop dat de centrale de afgelopen jaren al flink verlies heeft gedraaid. Daar komt bovenop dat er fors geïnvesteerd moet worden om de kerncentrale te laten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Ook moet Borssele nog steeds een milieueffectrapportage uitvoeren, met een langdurige procedure en hoge kosten van dien.

In 2023 komt er een nieuw moment, de tienjaarlijkse veiligheidsevaluatie, waarop besloten moeten worden of Borssele de laatste tien jaar van haar vergunning mag volmaken. Volgens WISE is dit een mooi moment om de centrale te sluiten en het bespaarde geld te gebruiken voor een versnelling van energieopwekking uit zon en wind. 
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.