Ads Top

Ook historische binnenstad kan CO2- neutraal worden

Provincie Gelderland werkt al ruim twee jaar samen met de TU Delft aan het project KaDEr, karakteristiek Duurzaam Erfgoed. In dit project onderzoekt de TU Delft, met provincie Gelderland en monumenteigenaren op verschillende praktijklocaties de mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten.

Gemeenten met een historische binnenstad, zoals Zutphen of Elburg, hebben een extra uitdaging om, zonder verlies van monumentale kwaliteit en sfeer, CO2-neutraal te worden.

In mei startte een team van onderzoekers, onder leiding van Andy van den Dobbelsteen, TU Delft, hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft, met onderzoek in Zutphen en Elburg. Dit onderzoek vindt vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus voorlopig alleen online plaats. Provincie Gelderland verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek bruikbaar zijn voor veel meer Gelderse en Nederlandse historische binnensteden.

In historische binnensteden kun je niet zomaar overal zonnepanelen leggen of windmolens plaatsen. Ook renovaties met moderne materialen zijn niet altijd mogelijk. Daarom onderzoek men de ‘energiepotentie’ van de stad. Zo zouden verschillende vormen van duurzame energie effectief kunnen worden ingezet. Denk aan zon, wind, bodem, oppervlaktewater en groen gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.