Ads Top

P1 poort slimme meter vaak nog niet benut

De zogenaamde P1-poort op alle slimme meters in ons land, is door consumenten simpel te benutten om hun energieverbruik te monitoren. Eerder onderzoek wijst uit dat inzicht in het energieverbruik in de meeste gevallen leidt (blijvende) energiebesparing. Met een simpel (telefoon)stekkertje en een bijpassend apparaatje, kan iedereen de data uit zijn of haar slimme meter zichtbaar maken op een display of (met een app) op de telefoon.

Toch gebeurt dat nog weinig; een kleine minderheid van de Nederlandse huishoudens benut de  P1-poort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

De kosten voor een display (ook verbruiksmanager genoemd) zijn relatief laag en kunnen makkelijk worden terugverdiend met de potentiële energiebesparing, zo concludeert het onderzoek. Veel van de ondervraagde partijen (meterproducenten, branche-organisaties en aanbieders van verbruiksmanagers) adviseren om consumenten beter te informeren.  Verder moet de consument volgens veel ondervraagden worden ‘ontzorgd’.

Anders gezegd: mensen willen best energie besparen op basis van inzicht in hun energieverbruik, maar liefst zonder daarvoor zelf steeds in actie te hoeven komen. Innovatieve systemen (huis-automatisering  of energymanagement-systemen) kunnen hiervoor een oplossing zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.