Ads Top

Tropische temperaturen niet altijd gunstig voor zonne-energie

De eerste week van de zomer belooft warm en zeer zonnig en warm te worden. Gemiddeld wordt het tot en met zaterdag zo’n 28 graden in Nederland, met uitschieters naar lokaal 32 graden.

Deze week krijgen we vanaf dinsdag tot en met zaterdag ook nog eens gemiddeld 33 extra zonuren.

Weeronline en Essent zochten samen uit wat de gevolgen zijn voor de bezitters van een gemiddeld zonnepaneelsysteem. Niet alleen het aantal uren dat de zon schijnt, maar ook de temperatuur heeft veel invloed op het rendement van zonnepanelen.

De gegevens van vijf plaatsen, verspreid over Nederland, vormen samen een beeld van het te verwachten weer in Nederland. De zon schijnt met 69 uur het meest in het noordwesten en noorden van het land, maar in Noord-Holland wordt een iets hoger rendement verwacht voor een gemiddeld zonnepanelensysteem dan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Dit komt door de optimale combinatie van zonuren en temperatuur in Noord-Holland. Zonnepanelen presteren beter als het koud is.

Naar verwachting is het rendementsverlies in Zeeland het grootst, want de temperatuur ligt er het verst boven de gebruikelijke waarden. Ook de hoeveelheid extra zonuren is met 27,5 uur kleiner dan in de rest van het land, doordat het er normaal al heel zonnig is. In Groningen en Drenthe is het normaal juist somberder dan in Noord-Holland en worden deze week de meeste extra zonuren geteld, namelijk 38 uur.

Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.